Medicatie

Wat is dit?

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen voor dit soort aandoeningen en met die verschillende medicijnen kunnen ook nog weer verschillende combinaties gemaakt worden.

Het is soms een heel gepuzzel wat er bij welk kind het beste past.

Ritalin is waarschijnlijk wel het bekenste medicijn.
We zijn met Rik eerst met homeopatische medicijnen in combinatie met een suikervrij dieet begonnen. Dit leverde niet het gewenste resultaat op en daarna heeft hij ritalin gehad. Dit is een poos goed gegaan, maar hij zat altijd wel op de hoogste dosis.

De ritalin leek op een gegeven moment niet meer te werken en Rik werd despressief en heel snel boos.
Rik kreeg naast ritalin, seroxat een antidepressiva erbij.
Dit pakte helemaal verkeerd uit.

Hij ging zichzelf pijndoen of laten doen, kon niet meer slapen, kon zich ernorm aanstellen,hij wist helemaal niet meer met anderen om te gaan, presteerde op school niets meer en andere kinderen werden bang voor hem.

Dit hebben we gemeld en ons werd geadviseerd alleen seroxat te gebruiken. Het gevolg was dat niemand meer controle over hem had, en er is moeilijk contact met hem te krijgen, hij vertelde niets meer en was nooit meer vrolijk. Wel verbeterde zijn gemoedstoestand, hij werd niet zo snel kwaad en was minder moedeloos.

Op een gegeven moment stond Rik te gillen onder de douche. Er liepen allemaal beestjes over hem. Dit was niet zo, maar leg dat dan maar eens uit.
Dat was wel de druppel, de seroxat moest weg. Het moest afgebouwd worden. En we hebben het gemeld bij de apotheek die dat dan weer doorgeeft aan een meldpunt voor bijwerkingen. Ook hebben zij in de computer staan dat Rik nooit meer seroxat voorgeschreven mag krijgen.

Toen kreeg Rik risperdal met dexamfetamine. Tot in 2004 een nieuw medicijn kwam. Hiervoor kon je mee doen in een testgroep. Het was Strattera Atomoxetine een medicijn voor een combinatiestoornis ADHD en PDD-NOS. De uitwerking bij Rik was geweldig. Maar, omdat dit een test was en het middel nog niet vrij geleverd werd, moesten we na de test terug naar ons oude medicijn.

Gelukkig werd niet heel lang daarna het medicijn wel vrij gegeven, alleen niet vergoed. We kregen het via de apotheek van het ziekenhuis maar moesten het zelf betalen. Gelukkig kon dit, want dit medicijn was voor Rik echt de oplossing.

Nu kun je het gewoon bij elke apotheek krijgen en zijn er verschillende zorgverzekeraars dit Strattera vergoeden. Ik wil niet zeggen dat dit medicijn de oplossing is, dat is bij ieder kind verschillend, maar iedereen heeft nu wel toegang tot dit medicijn.

Houd vooral zelf in de gaten hoe je kind op een bepaald medicijn reageerd en als dat niet goed is, geef dat dan aan bij de behandelaar.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

ZELF MAAR NIET ALLEEN

  • ZELF MAAR NIET ALLEEN Ondersteuning bij de opvoeding van uw kind met ADHD, PDD-NOS. www.adhdcluster4uwervaring.mysites.nl

TWITTER MIRAN VOS


Copyright 2002-2018