Sport

Wat is dit?

Sport is voor heel veel kinderen leuk om te doen. Je bent lekker ontspannen bezig met iets wat je leuk vindt, met vriendjes en vriendinnetjes. Ook is sport heel goed voor het leren omgaan met andere kinderen. Maar als je net even anders bent in de sociale omgang dan de meeste andere kinderen is het ook soms heel erg moeilijk. Bij sport is meestal een vrije situatie, de regels zijn niet altijd zo duidelijk als op school of thuis.

Rik heeft eerst zoals de meeste kinderen, zijn zwemdiploma's gehaald. Dit ging vrij goed. Ze kregen les in diep water en zo kon hij niet steeds gaan staan en op andere dingen letten. Hij moest wel gewoon zwemmen.
Daarna is hij nog een tijd bij de zwemvereniging gebleven.

Toen Rik zijn zwemdiploma's had is hij op judo gegaan, samen met zijn broertje Roel. Judo is heel erg goed voor de motoriek. Ook is judo natuurlijk een stoeisport waar je je wel aan regels moet houden. Als iemand afklopt moet je stoppen en als iemand jou groet, mag je niet weigeren met hem/haar te trainen. In een les wordt regelmatig gewisseld, zodat je op een les wel met 5 of meer kinderen oefeningen doet. Sport nodigt natuurlijk wel vaak uit tot wat drukker en ongecontroleerder gedrag.

Rik zijn broertje Roel zat ook op judo en ze gingen dus ook altijd samen. Roel heeft van kleins af aan altijd al een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel gehad voor Rik en kon hem ook altijd heel goed bijsturen. Dit was soms hard nodig. Niet alle trainers kunnen met dit soort kinderen overweg. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij alle andere mensen. Je moet ze natuurlijk op de hoogte brengen als je je kind aanmeld bij een club en dan in de gaten houden of hij/zij met die informatie kan werken.
Sommigen kunnen het gewoon niet en zullen het ook niet leren. Wij hadden bij de judo vereniging meerdere trainers, bij de een ging het wel goed en bij de ander niet.Als trainers er niet mee overweg kunnen heeft het naar onze ervaring niet veel zin om daar dan energie in te steken.

Ik bleef eerst vaak nog even kijken en ging dan na ongeveer 10 min. weg. Op een keer reed ik weg, nadat ik de indruk had dat het goed zou gaan en ik was nog maar net weggereden toen ik het gevoel kreeg dat ik terug moest gaan.
Ik heb de auto gekeerd en ben terug gegaan en toen ik ongeveer 10 min. nadat ik vertrokken was terug kwam, was Rik weg. De trainer had hem weggestuurd en Rik heeft dat letterlijk genomen en is weggegaan. Toen ik vroeg waar hij dan was, had zijn trainer daar ook geen idee van. Ik heb hem later terug gevonden bij het zwembad. Deze trainer snapte het dus niet. Hij zal het ook nooit begrijpen.

Toen Rik op het voortgezet onderwijs zat is hij naast judo begonnen met stijle wand klimmen. Dit is natuurlijk een hele verantwoordelijke sport. Je bent verantwoordelijk voor je klim maatje. Rik is samen met Roel aan het stijle wand klimmen begonnen. Ze hebben samen een basiscursus gevolgd bij Gili. Zij had gelijk in de gaten dat Rik anders was en wilde gelijk van mij weten waar ze op moest letten. Het aanleren van de technieken en de knopen koste Rik extra moeite. Ook hierin heeft Roel hem steeds weer met veel geduld geholpen. Ook controleerde Gili hem altijd weer even extra voor de zekerheid en strooide royaal met complimenten als alles goed was.

Toen Rik en Roel hun diploma gehaald hadden is Rik verder gegaan met de jeugdtraining onderleiding van Yoachim ook hij kon er heel goed mee omgaan en de groep accepteerde Rik zoals hij was, iedereen wilde wel met hem klimmen of door hem gezekerd worden.

Op dit moment beoefend Rik geen sport meer, omdat er heel veel tijd gaat zitten in school, 2 dagen stage en nog 1 dag werken, maar sport en omgaan met veel verschillende kinderen heeft hem veel geleerd en veel plezier gebracht.

Er zijn ook speciale sportverenigingen die meer gespecialiseerd zijn in de omgang met dit soort kinderen.
Voor sommige sporten en/of kinderen is dit misschien een betere oplossing.
Een jongen bij mij in de bus zit op paardrijden.
De manege waar hij heen gaat is ook gespecialiseerd in de omgang met deze kinderen. Hij krijgt soms alleen les en soms zijn er 2 kinderen in de les.
U kunt dus altijd bij een manege bij u in de buurt informeren naar de mogelijkheden.

Heeft u ook positieve en/of negatieve ervaringen met een bepaalde sport of vereniging, dan kunt u mij mailen en zorg ik dat het erbij komt te staan.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

ZELF MAAR NIET ALLEEN

  • ZELF MAAR NIET ALLEEN Ondersteuning bij de opvoeding van uw kind met ADHD, PDD-NOS. www.adhdcluster4uwervaring.mysites.nl

TWITTER MIRAN VOS


Copyright 2002-2018