Ľ Rijbewijs

Wat is dit?

Foto Rik is 19, werkt 4 a 5 dagen in de week bij De Boerderij in de keuken, wat nog steeds heel erg leuk is en waar hij alle mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen. Omdat hij daar een leer/werk plaats heeft voor school en een Wajong uitkering ontvangt, zodat hij daar ook kan leren op zijn eigen tempo en er geen druk op staat dat hij voor de werkgever alleen maar productief moet zijn, is dit voor hem een uitstekende mogelijkheid het vak te leren. Rik gaat volgens zijn baas Merijn en zijn chef Hendrika ook goed vooruit.

Dit alles op orde te hebben was het tijd voor een nieuwe stap. RIJBEWIJS HALEN. Rik kan met zijn inkomen zijn rijlessen zelf betalen en heeft er ook zin in. Dus ingeschreven voor een proefles. Harstikke zenuwachtig staat hij te wachten op de lesauto. Zijn instructrice Lydia stelt zich aan hem voor en we zeggen verder niets.
Rik vertrekt hortend en stotend voor zijn eerste rijles.
Hij vondt het hartstikke leuk, maar super spannend.

De tweede les komt Lydia hem ophalen en ik stond met Rik te wachten. Nog een keer gereden en na die tijd een gesprekje. Ze merkte wel dat er iets met Rik was. Hij was heel onzeker en...........

Ik vertelde dus dat hij ADHD had en nog wat dingetjes.
Oh zei ze. Dat heeft mijn zoon ook en hij heeft ook zijn rijbewijs gehaalt. Ik vroeg haar of ze dacht dat zij het Rik ook zou kunnen leren, want lang niet iedereen kan dat.
Daar zag ze geen enkel probleem in. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en geduld heeft ze wel.

We zijn nu een les of 8 verder en het gaat ook heel goed.
Lydia vertelde dat we voor het CBR wel even een eigen verklaring aan moesten vragen bij het gemeentehuis, want zo waren de regels. Verder wist ze zelf ook niet helemaal hoe het werkte. Oke dachten we, die halen we wel even. Op het gemeentehuis een verklaring gevraagd en die kregen we ook als we even 25 euro wilden betalen. Nou dat moest dan maar. Verklaring ingevuld en een brief van de psychiater erbij en opgestuur, waarin stond dat Rik niet onder behandeling is, geen medicatie gebruikt en dat het hem goed gaat.

Na een tijdje kregen we bericht van het CBR, Rik moest zich melden bij een onafhankelijke psychiater in Winschoten in ons geval, die zou rapport op maken voor het CBR en of we even contant en gepast 213 euro bij haar af wilden rekenen.

Wij er heen, met lood in de schoenen, want als zij nee zou zeggen, kon Rik zijn rijbewijs wel vergeten. Na ruim een half uur wachten, de afspraak was om 14.15 en om 14.50 waren wij eens aan de beurt, stonden we na 20 minuten en 213 euro armer weer op straat. Het goede nieuws was wel dat Rik NORMAAL was bevonden en dat ze geen belemmering zag om het CBR mee te delen dat Rik als het zover was wel examen voor zijn rijbewijs mocht doen. Ook vertelde zij er nog bij dat hij van het CBR geen permanent rijbewijs zou krijgen, deze test moet afhankelijk van wat het CBR beslist elke 3 tot 5 jaar.

Dit was de psychiater, we zijn er nog niet, want dit rapport gaat naar het CBR en een onafhankelijk medisch specialist moet nu nog zijn eind uitspraak doen. We wachten dus maar even af hoe en hoe duur dit uit gaat vallen.

Toen ik de brief van het CBR kreeg heb ik gelijk op internet gekeken of dit allemaal wel mocht. En natuurlijk, het mag. Op de site van Radar staan ook de meest bizare verhalen over dit onderwerp en ook de Stichting Balans is er mee bezig de regering te overtuigen dat dit zo niet kan.

Rik gaat lekker door met zijn rijlessen en zijn instructrice Lydia heeft hem al gebeld en gevraagd hoe het allemaal ging en hoe het afgelopen was. Zij schrok zich dood van deze bedragen en komende week wil ik nog een gesprek met haar plannen om alles te vertellen.

Ik hoop natuurlijk dat er snel een wetsverandering komt, maar in de eerste plaats dat Rik gewoon slaagt voor zijn rijbewijs. Als het zover is laat ik dat natuurlijk weten en dat geldt ook voor het geval ze nog meer rare ideeŽn hebben bij het CBR.

Wordt vervolgd......

22-5-2011

8 maanden later heeft Rik eindelijk de test gedaan bij het CBR en gezakt. Het lukte Rik niet om de noodstop goed te maken. Het advies van de arts. Verder lessen in een automaat. We kregen wel een goed adres mee. We hebben een afspraak gemaakt met de nieuwe rijschool, Ludolf Niemeijer en Rik heeft zijn eerste lessen gehad. Na 5 lessen moet er een nieuwe afspraak met het CBR gemaakt worden voor een nieuwe test. Nu maar weer afwachten hoe dit gaat.

Wordt vervolgd.........

24-08-2011

Gisteren zijn we voor de 2e keer naar een test van het CBR geweest, behalve de kosten voor de lesauto waren hier verder geen kosten aan verbonden. Rik moet nu een rijtest afleggen in een automaat en deze keer in Winschoten.
Dhr. van der Smitte neemt de test af en komt over als een heel vriendelijk en rustig persoon. Rik vertrekt voor de test en ik blijf met Ludolf Niemeijer achter bij het CBR.
Bij terugkomst nodigt Dhr. van der Smitte ons uit bij het gesprek aan te schuiven. Hij vraagt Rik hoe hij vondt dat het ging en Rik vondt het beter gaan dan de vorige keer.

Dhr. van der Smitte vondt het echter niet goed genoeg, maar had een hele duidelijke uitleg wat het probleem is.
Rik zijn reactievermogen is niet goed genoeg en dat heeft hij aan de hand van situaties die onderweg voorgekomen zijn uitgelegd. Hier is Rik het wel mee eens. Hij is natuurlijk wel sneu, want het advies is voorlopig geen rijles meer te volgen, want het probleem is alleen daarmee niet op te lossen.

Maar Dhr. van der Smitte heet ook gezegd dat dat niet betekend dat hij nooit meer auto mag rijden. Hij heeft geadviseerd contact op te nemen met een arts, om te kijken of er trainingen/medicatie of wat dan ook is om het reactievermogen te verbeteren/trainen.

Rik gaat na de vakantie in iedersgeval mee naar Jiu-Jitsu omdat van sport bekend is dat het goed is voor je reactievermogen, maar of dit genoeg is voor de situatie op de weg weet ik niet, natuurlijk nemen wij contact op met de arts, maar als iemand hier ervaring mee heeft en tips heeft hoor ik die natuurlijk graag.

Wij geven nog niet op, maar het belangrijkste is natuurlijk dat als hij wil autorijden dat het veilig kan en we gaan verder zoeken naar een oplossing
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

ZELF MAAR NIET ALLEEN

  • ZELF MAAR NIET ALLEEN Ondersteuning bij de opvoeding van uw kind met ADHD, PDD-NOS. www.adhdcluster4uwervaring.mysites.nl

TWITTER MIRAN VOS


Copyright 2002-2018